De legende van de zeehond

Volgens een oeroude legende kondigt de eerste zeehond de herfststormen aan. Voor kanoërs is dit het teken om de kust op te zoeken en zich te meten met de golven. En te ervaren dat de mens slechts een nietig schepsel is in het geweld van het water.
Begin september werd de zeehond waargenomen voor de kust van Bakkum. Vanaf dat moment namen de winden in kracht toe. Zoals woensdagavond 3 september. 4 Kanoërs verzamelden zich aan de kust en vroegen zich af of het aan hun mentaliteit lag of dat er bij hen een steekje los was om zich onder deze omstandigheden in zee te storten. Waar het ook aan lag, het werd een heerlijke avond. Er werd geploeterd tegen de wind, gezwommen in de stroom, de golven beukten op bootjes, helmen en peddels. De kanoërs weerden zich kranig met eskimorol en hoge steun, of erkenden de overmacht van het water, trokken het spatzeil los en zwommen naar de kust.
De zeehond is die avond niet gezien. Maar ongetwijfeld vertoont hij zich weer. Net als vorig jaar. Wanneer de herfststormen losbarsten, het zeewater kouder wordt en de tanden gaan klapperen. Kanoën in de branding, altijd een uitdaging!

Ardennen 2008

Vrijdagavond heen. Zondagavond terug. Een weekend in de Ardennen. Varen op wildwater vereist een andere techniek dan varen op zee of meer. Het water stroomt en is lekker fris. Sommigen besluiten meerdere keren te gaan zwemmen. Anderen redden zich met een eskimorol of hoge steun.
De drie instructeurs zijn uitstekend. Na twee dagen kan men varen zonder peddel, achteruit stroomopwaarts traverseren, groepsgenoten uit de keerstroom duwen, rollen, steunen of gewoon rechtdoor varen.
Het eten is overvloedig. Jan regelt een verse vis via Franse vrienden die hij ter plekke maakt. Zondag worden we verrast door sneeuw. Aan het eind van de dag vangen Jos en Ton de kleumende peddelaars liefdevol op. Wat een weekend.

Anglesey 2008

6 KVU-ers en Cor kozen, onder begeleiding van Axel, in september het ruime sop in de wateren rond Anglesey
Dick,Henk,Jos, Cor,Wieger,Jan, Rene

Winterwonderzee

Officieel nog geen winter, want 23 november 2008. Wel koud, in het wilde water aan de westkust. Het is behelpen. En afzien. Ondanks droogpak, neopreen bivakmuts of voor de gelegenheid verknipt duikpak zonder mouwen. Zwemmen gaat toch echt langzamer wanneer het voelt alsof je armen eraf vallen.

Toch was het niet de laatste keer. In december voeren we nog per zeekano naar Wijk aan Zee en terug. Een schitterende tocht (lees het verslag in het volgende clubblad). Op 1 januari deden we de nieuwjaarsbrandingbootzeetocht. Klappertandend met warme worst toe.

De rest van januari hielden we het bij schaatsen, wandelen, fietsen, hardlopen, openhaardaansteken of andere sporten zonder zeezout. Het moet wel leuk blijven. En de zee die wacht wel. En wij ook. Tot het weer iets aangenamer wordt. De zeehond heeft voorlopig het rijk alleen.

Kagerplassen 2008

Foto's van de KVU verenigingstocht dd 29 juni 2008 over de Kagerplassen, onder leiding van Lies en Henk, met een klein maar select gezelschap.

Dinkel 2008

Het idee voor deze tocht was afkomstig uit het boek ‘Kanoparadijs Nederland’, dat bij de laatste bijeenkomst van de vaarcommissie op tafel lag. Hierin wordt de tocht als volgt omschreven: “Afvaart van een schitterende, vrij meanderende en snelstromende laaglandbeek door glooiend weidelandschap en langs de zandverstuiving Lutterzand”. Lengte: 20 km. Dat klonk goed, dus werd de afvaart van de Dinkel voor 9 maart 2008 op de vaarkalender geplaatst en de benodigde vaarvergunning aangevraagd.