Branding 27 oktober 2019

Klik op de foto voor de hele foto-serie

Foto's: Carla, Henk,Peter

KVU in de branding, 27 oktober 2019

Uitgeest ligt vlakbij Bakkum, elders beter bekend als Castricum aan Zee.

Logisch dat een paar leden van  Kanovereniging Uitgeest daar graag naar toe gingen om in de branding te spelen met hun korte bootjes. Dat was goed te doen, pal naast het strand in een oude loods konden de kajaks blijven liggen, gesleep vanaf de eigen loods of van huis was overbodig.

Tot  .. tot de eigenaar van de loods vorig jaar september andere plannen had.

Anoushka schreef een soort In Memoriam, een terugblik.

Zo vaak, en met zoveel, zullen we niet meer in de branding zijn. Morgen laden we de bootjes in. Eerst nog even varen op een rustige zee met wat swell, daarna koffie en of lunch bij Zeezicht (rond 12 uur). Mocht je tijd en zin hebben, schuif gerust aan.

Op mijn eerste 'instapavond', 11 jaar geleden, hoorde ik dat net wat brandingbootjes gelegd waren in de zeeloods. Dus ging ik kijken. Wat een gezwem en gesleep en geleeg van bootjes...Maar daar was Jos, die eskimoteerde in de golven en kon lekker door varen. Dát werd mijn doel. Die winter hard geoefend met Ton als coach en vooral als rots. Wat vond ik dat eng, op z'n kop in het water (nog steeds eigenlijk).

Het volgende brandingseizoen nam ik me voor minder te gaan zwemmen. Maar al kon ik rollen, de eerste tientallen keren dat ik omsloeg ging ik metéén uit mijn boot. Die reflex onderdrukken was moeilijk. De eerste keren (en nog) als het lukt zijn geweldig, een overwinning.

De mailinglist met kajakkers  groeide en we waren met een grote groep onervarene enthousiastelingen. Naar de weersvoorspellingen keken we nog niet in die tijd, we gingen gewoon woensdagavond of in het weekend. Jan en Rene waren onze voorbeelden. Zij verdwenen met gemak over schuimende zeeën achter de derde branding. Maar ze konden je ook redden in de brekers: de een nam je op sleep, de ander zorgde dat je bootje weer aan wal kwam. Later volgden vele x-reddingen in de branding. Meteen op iemand af surfen die omging, dan redden. Leuk! En maar oefenen met rollen, mede dank zij de peerpressure.

Vele hebben geproefd van de branding, een flink aantal kreeg de smaak te pakken en bleef met regelmaat komen. Geen branding was dezelfde, altijd weer verbazend anders.

Bedankt zee, bedankt vaarders, voor alle mooie brandingavonturen van de afgelopen 11 jaren!

Dank ook aan de zeehonden die een enkele keer mee waren in de branding.

We komen zeker terug, op een of andere manier.

Varen in de branding is ook voor gewone kajakkers leerzaam, gevoel voor je boot leer je daar beter dan in een Noord-Hollandse sloot. Voor het bestuur van de KVU reden om die brandinggroep weer tot leven te laten komen. Dat lukte, de oude rotten kwamen weer terug, helaas wel laat in het seizoen, maar met de belofte volgend jaar sneller weer het schuim in te duiken. En vanuit het bestuur de vraag: kunnen jullie ook beginners  begeleiden, laten starten in een rustige zee, zodat die daarna ook de zee op kunnen? Het uiteindelijk doel is dus  het brandingvaren met zeekajaks in minder heftige omstandigheden, zonder die Dikke Swell waar een enkele brandingkajakker juist voor komt.

Als  vervolg:

Voor zondag 27 oktober 2019 gaf surfweer.nl het volgende:
In tegenstelling tot zaterdag zijn de condities op zondag niet bij laagwater, maar juist bij hoogwater het meest gunstig. Dat komt
natuurlijk doordat er in de ochtend nog geen swell is te verwachten,
maar ook omdat de richting van de golven nu eerder NW is in plaats van
ZW.

Ideale omstandigheden rond het middag uur, met stroming en wind tegengesteld zodat er lekker gesurft zou kunnen worden zonder correcties in noord- of zuidrichting. Een koude dag, maar nog wel met een zonnetje erbij. Om half twaalf zijn er 9 kajakkers present, en dan ook nog eigen publiek, wat een weelde!

Zee, veel zee en golf na golf en schuim en rollen en ja, de ene na de andere die zwom, legen, instappen, verder. De branding daarachter, ver, en ja, de broers erop af, ik aarzel en dan toch gaan omdat het er nú is en omdat het nú kan.

9 kajakkers vullen de zee, en één waakt aan de kust onder een parasol voor de wind, en één staat zonder kajak in zee, met camera. Foto's zullen volgen, napret genereren. O ja de kleding: helmen zag ik, mutsen of beide, droogpakken, wetsuits, gopro's ergens aan bevestigd.

Met dank aan alle nieuwelingen, die, ook al waren ze er nu niet, dit in gang hebben gezet, de KVU in beweging hebben gebracht, de branding-mail hebben doen ontwaken. En, als altijd, met dank aan de zee en de website die de mogelijkheden zo goed voorspelden.

Tot later weer op zee, nieuwelingen zijn van harte welkom!

1 november 2019, Dick Mulder, met veel citaten van Anoushka