Zee Kennismaking

Woensdag 5 juli stond op de KVU-activiteitenkalender gemarkeerd als “Zeekennismaking”.
Inmiddels had ik een set dakdragers via Marktplaats te pakken gekregen en dinsdag na het werk nog snel langs Arjan Bloem gereden om een set beugels te kopen om woensdagavond “kanoklaar” te zijn.
Tijdens de lunchpauze het circus op het dak van mijn auto gemonteerd, vijf uur Praxis voor een set nieuwe sjorbanden want vrouwlief had er thuis ergens één onvindbaar opgeborgen, half zes thuis, eten, tas inpakken en 5 voor zes vertrokken naar de club.
Onderweg zag ik Johan op de Geesterweg mij tegemoet rijden maar knipperen en toeteren gaf geen enkele reactie.

Vreemd….die gaat mij toch niet ophalen….. of zal hij wat vergeten zijn en snel nog even naar huis rijden…… Aangekomen bij de club was er niemand en na 15 minuten wachten en wat praten met Jan den Uijl die voorbij kwam fietsen dacht ik: Het zal vast niet doorgegaan zijn en weet je wat ik doe: ik pak een kano en ga wel op het meer varen. Elektrische sleutel gepakt en…..weigering…..geen toegang…..Persona non grata ! Ik had mijn geluksavond!
Rond half zeven arriveerde Paul Verhoeven en deed de boel open en vlak daarna verscheen Henk: Heb je de app gemist dan om kwart voor zes? We gaan wat later ….Vlak daarop arriveerden alle anderen inclusief Theo en werden snel de kajaks opgeladen. Tijdens het uitzoeken welke clubkajak ik zou nemen opperde iemand: Je kunt óók één van de brandingkajaks nemen die we op het strand hebben liggen. Johan’s ogen begonnen gelijk te twinkelen en ik (na mij zeedoop na 5 kanolessen met windkracht 5 van Schiermonnikoog naar Lauwersoog met van die heerlijke achterop komende golven) had twijfels. De kajak die Ton mee had naar het zwembad kon ik niet eens inkomen, ik had een soort beeld van een héél klein kajakje waarin je shocking klem zat en met iedere peddelslag 180 graden rond of volledig ondersteboven ging. Zeker als daar nog eens een golvende zee bijkwam om een handje te helpen. Uiteindelijk liet ik mij overhalen (deels ook door gemakzucht in verband met het  opladen/afladen/afspoelen etc.) en wij naar Castricum aan Zee. Daar aangekomen liepen we samen met Theo naar de loods en in het donker de juiste onderdelen bij elkaar gezocht inclusief passende kajak en snel achter de anderen aan die al lang en breed het ruime sop gekozen hadden. Theo hielp ons met de strak passende spatzeilen en het “aanduwen” en daar gingen we.
Eerst héél voorzichtig, goed recht de branding in en na 2-3 brekers zaten we in de deining. De kajaks zaten verrassend lekker, gaven goed steun overal en je had écht een vertrouwd gevoel om ermee te gaan varen! Goed contact aan alle kanten met de boot en het was heel even wennen maar snel hadden we de smaak te pakken. Wél goed je best doen om de kajak zeg maar in je denkbeeldige “spoor” te houden want ze zijn ontzettend wendbaar. Stabiliteit viel echt 100% mee en na een paar keer heen en terug te zijn gevaren steeds wat verder weg en wat later als je met een golf mee-surfte weer 180 graden draaien terug de branding in draaien.
Recht op het strand af surfend op de golven was best nog lastig want door de korte lengte van de kajak de vorm van de romp/bodem en de daarbij behorende wendbaarheid “liep je al snel met de golf mee” en kon je (of moest je) in de golf gaan hangen om niet om te gaan. Voordat je het wist draaide de kajak al door de golf heen en zat je alweer aan de andere kant van de brekende golf en kon je weer recht de branding in gaan. Uiteindelijk ga je steeds meer proberen en wordt je wat brutaler en uiteraard dán ga je om maar dat is dan meestal vlak aan het strand waar het nét aan één meter en kun je toch met wat steunfraude of hulp van de golf snel weer recht komen met de kajak. Moet wel zeggen dat wanneer je een keer of twee omgaat en (in mijn geval) en niet héél rap weer je kajak vlak op het water kunt zetten je dat behoorlijk wat lucht en energie kost en je hijgend even moet pauzeren. Theo hield voor ons de zwemmers in de gaten en waarschuwde als we weer iets te ver “afzakten” en was onze rots in de branding voor als we écht niet meer terug konden rollen. Bedankt Theo voor je assistentie en foto’s!
Al met al kan ik iedereen die twijfelt dit aanraden: het valt reuze mee en je leert er echt veel van. Zeker dat hangen in de golven en vervolgens weer terug te draaien recht de branding in. Uiteraard valt en staat alles met de wind, het tij en wat voor golven maar op een mooie zomeravond is het zeker een aanrader!

Nic

PS voor foto's: klik hier