Rondje Kornwerderzand op 21 mei 2017

Met 12 peddelaars vertrokken we stipt om 10h uit Harlingen. Het getij wacht niet omdat we aan de zuidkant van zandplaat mogelijk stroom tegen konden krijgen.

Klik op de foto's om te vergroten

Verslag van Arie Schram:

Ons kajakavontuur Harlingen – Kornwerderzand

Rondje Harlingen - Kornwerderzand op 21 mei 2017

Tijdens een blik op de website van kanovereniging Uitgeest zagen we de aankondiging staan van de tocht Harlingen – Kornwerderzand, georganiseerd door Rene.
Wij – Radboud, Ellen en Arie – zijn leden van kanovereniging Jason in Krommenie en alledrie nog niet zo lang in het bezit van een zeekajak.
Bij de tochtomschrijving stond een lengte van 22 km vermeld, geschikt voor beginners.
Onze eerste ervaringen op groot water hebben wij vorig jaar opgedaan bij twee kajaktochten naar Schiermonnikoog en Ameland, met Klaas Hofman van Kanocentrum Wirdummerklap.

Ellen en Radboud hebben ook gevaren met Peddelpraat en met Klaas in Portugal. Ik heb sinds Ameland niet meer op groot water gevaren.
Ook hebben wij nog meegedaan met de zwembadtrainingen van KV Uitgeest.
Contact gezocht met Rene en wij mochten mee.
Ellen en Radboud gingen rechtstreeks naar Harlingen en ik via de Meldijk.
Rob zijn kajak kon op mijn dak en Rob reed met mij mee.
Voor mij toch wel extra spannend. Voor het eerst met mijn Cetus de haven van Harlingen uit. De eerste golven, hoe zou de boot zich op groot water gedragen, maar dat ging prima.
Tegen 12.15 kwamen we op een  pauzeplek aan.
Gierend van de honger, want ik had om 07.00 uur ontbeten, maar was helemaal vergeten dat ik de dag ervoor repen in mijn zwemvest had gedaan.
De pauzeplek was een zandbank die al heel snel weer onder water verdween.
Dat werd dus snel eten en weer instappen. Terug naar Harlingen. Het venijn zat in de staart.
Wind mee, stroming mee, de vaargeul over, grote schepen en behoorlijk onrustig water.
Voor mij even heel spannend, maar het ging goed. De Cetus hield zich geweldig.
In de haven aangekomen de boten weer opgeladen en omgekleed en met de hele groep naar Den Oever, een visje eten.
Het was een pracht dag. Mooi weer, iets meer wind dan verwacht en een langere tocht dan verwacht.
Maar een mooie tocht met allemaal heel aardige en hulpvaardige mensen.
Uitgeest bedankt. We hopen dat we vaker mee mogen doen.

Klik op de foto hieronder om het Album te openen:

Foto's: Peter Beentjes

Heel nieuw was dat we 3 leden van collega-vereniging Jason mochten verwelkomen. Zij kwamen, net als een aantal KVU-ers) af op deze tocht omdat we hadden gesteld dat de tocht bij rustig weer ook geschikt was voor beginnende zeepeddelaars. En rustig, mooi weer: dat was het zeker !!!

Toch zijn er voor sommigen een aantal grenzen verlegd want de tocht was met 28 km best pittig zeker op de heenweg met 3-4 bft tegen. En later, in het zicht van de haven hadden nog een heel woelig zeetje door kruisende stromingen en clapotis-golven.

De GPS van Jos heeft onderstaande route vastgelegd:

Snelheid: