Blue Peter

OVER EEN BLAUWE VLAG
Het is je misschien al opgevallen: Er is een nieuw bedrijf neergestreken in Uitgeest. Nu ja, zo op het eerste gezicht is alleen de naam maar veranderd. Wat eerst VROLIJK WATERSPORT was, heet nu BLUE PETER WATERSPORT.
Het is die naam die bij mij iets teweeg bracht. Toen ik in begin jaren zeventig op het eiland Sint Maarten arriveerde, om daar als piepjong onderwijzertje aan de slag te gaan, hoorde ik de vele verhalen en anekdotes over het beroemde zeilende vrachtschip dat nog tot in de zestiger jaren de verbindingen onderhield tussen de Bovenwindse Eilanden. Dus ik dacht meteen: Hé, wat leuk, er moet een connectie zijn tussen deze winkel en die geschiedenis uit De West.

Niets bleek minder waar te zijn: desgevraagd legde de medewerker van de winkel mij vriendelijk uit dat de naam Blue Peter verwijst naar een seinvlag uit de scheepvaart. Ik citeer de flyer van het bedrijf: “De Blue Peter is een seinvlag (letter P) in de scheepvaart die in de haven betekent dat het schip dat deze vlag hijst, weldra zal vertrekken en dat de opvarenden aan boort moeten gaan. Bij zeilwedstrijden wordt de Blue Peter in de startprocedure gehesen bij het voorbereidingsein (4-minutensein) en naar beneden gehaald bij het één-minuutsein. De Blue Peter wordt ook informeel gebruikt als waarschuwing naar andere schepen: “Pas op, ik start een wedstrijd”.”
Behalve de naam is er aan het bedrijf niet zoveel veranderd, er zijn andere gezichten in de winkel, maar verder ziet het er allemaal nog hetzelfde uit. Voor ons handig, dicht bij onze loods voor als je iets nodig hebt voor een klusje aan je boot.
Henk.