De lente van Eric van der Wal

1-6-2013
De lente is laat begonnen en zelfs nu is er weinig zon en veel wind.
Maar ik heb een top week gehad!
Het begon maandagavond met het 8-uur journaal.  Dinsdag zou een zonnige, weliswaar winderige dag worden dus belde ik mijn kanomaatje Cor Mienis.
Dinsdagochtend wij op stap: een rondje Spijkerboor tegen de klok in vanwege de windrichting en toenemende -sterkte. Schitterend weer, prachtige rietkragen met schitterende  bloemenweelde! Op het Vinkenhop lekker de wind in de rug. Daar wordt een nieuwe oever aangelegd met veel stalen damwanden en steenstortingen, dat allemaal om het Eilandspolder-dijkje bestand  tegen het moderne auto- en scheepvaartverkeer te maken. Genoeg te zien op een stuk route waar ik altijd wat tegenop zie, omdat die saai is.

Lekker tempo, hoewel we geen record pogingen op het oog en in de peddel hadden. Cor is een diesel; hij vaart een goed tempo, wil je harder gaat hij harder, wil je rustiger, dan gaat hij langzamer, geen probleem. rusten, doorvaren, ouwe hoeren, kopdicht? Allemaal om 't even, dus een ideale reisgenoot voor een zo ongedurige kanoër als ik.
Om volop profijt te hebben van de inmiddels forse NO-wind gingen we door de Stierop met een lekker vaartje op de thuishaven af. Lekker vroeg terug, zodat ik nog tijd had om thuis het gras te maaien, hoe prozaïsch!
Donderdagavond sms-de Max voor vrijdag een rondje De Woude, want er was mooi weer voor vrijdag voorspeld. Een rondje De Woude, da's toch niks voor twee kanoërs, behalve dan koffie drinken bij het gelijknamige café-rtestaurant? Daarom wat extra's, iets dat ik al maanden op mijn programma had staan: een wandeling rondom de Westwouder polder, zoals  ik dat graag had gedaan bij de openingstocht dit jaar. Op de haven ontmoetten we Jos Dekker, je weet wel die van "wat is leidingwater toch lekker!", die met introducé Piet ging varen. Max en ik via het meer en De Deilings naar De Woude. Na de koffie de wandeling over de vernieuwde kleidijk, die kleine scheurtjes van uitdroging toonde. Er moet ter bescherming toch wel wat gras op gaan groeien!  Maar ja, het wandelde 6.5 km uitstekend, zelfs voor zo'n slechte loper als ik. Wandelend zagen we Jos en die arme Piet tegen de wind in worstelen, misschien had Jos toch een beetje te veel water op z'n peddel genomen.
Aan het eind van de wandeling nog even lekker gegeten bij De Woude, waarbij ik de vergissing maakte een uitsmijter te bestellen, terwijl ik een tosti bedoelde. Maar ja, onvervaard die uitsmijter opgegeten wat me later op het meer een lichte vorm van zeeziekte bezorgde. We voeren vanuit De Deilings voor het lapje (voor de wind) terug naar huis. De golven waren hoog en maakten soms een machtig mooie surf mogelijk. Maar ja, die volle maag zat me toch wel in de weg.
Een beetje lam hees ik me in de haven uit m'n boot. Ik voelde dat ik toch wel flink bezig was geweest, zeker later op de fiets weer tegen de wind in naar huis.
Maar ja, dan zie je deze zaterdag en dan denk je: "Gisteren kan me niet afgenomen worden, bedankt Max!"

Oh ja, nu Rob Goezine weer voor waterdichte verlichting heeft gezorgd, kunnen we met een gerust hart beginnen aan de nachttocht op 7 juni om 22:30u o.l.v. Peter van der Gracht.

Nu maar hopen dat het morgen weer mooi weer is met een harde NW wind, want dan niet varen maar moet ik een oude fiets naar Amsterdam fietsen!
Eric van der Wal