Smullen voor mensen op de zuidpier in IJmuiden

November 04, 2008

Smullen voor mensen op de zuidpier in IJmuiden, een echte reddingsactie!

Zaterdag 11 oktober, stralende oktober zon, de flinke wind uit het zuidwesten forceert witte schuimkoppen op de zuid gelegen betonblokken. De vloedstroom loopt vanuit het zuiden richting Noord. De mensen op de pier zien twee kajaks en een omgeslagen kajak met een kajakker die zich tot tweemaal toe probeert op te richten met een eskimorol, dat wilde niet lukken, helaas.
Wat zij niet konden zien. Ondergetekende met een opengeslagen spatzeil en golven die meters in hoogte varieerden had 1 gedachte. In de kajak blijven, dus … even met peddel oprichten en rondkijken, wie ziet me en ja hoor Wieger reageert. Vervolgens ondersteboven hangen en wachten ........

Vervolgens ondersteboven hangen en wachten, na enige tijd zelfde trucje, ja hoor Wieger ploegt zich door het wilde water. Bij de vierde keer oprichten (ik ga nu gedetailleerd verslag doen) de kajak van Wieger is binnen peddel bereik, hopla peddel op voorzijde van zijn boot en dan naar elkaar toewerken, het tegendeel gebeurt. Opnieuw onder, opnieuw boven komen en de voorkant van Wiegers kajak vastpakken. Pak mijn peddel en trek je overeind ( twee peddels lagen dwars op de voordekken) strak een duidelijk word ik geïnformeerd wat te doen.

Geen paniek was zijn devies, heb ik geen last van Wieger. Vervolgens gezamenlijk mijn spatzeil dicht gemaakt, Wieger geeft mij zijn handpomp. Die pomp moet via mijn buikzijde langs het spatzeil de boot in, dus eerst sleeplijn afdoen, zwemvest aan de onderzijde open maken en daarna pomp erin. Pompen, mijn god wat gaat dat zwaar, te zwaar. Wat blijkt, de flanellen doek om water te dweilen wordt in de pomp gezogen. Spatzeil open doek eruit, spatzeil dicht en pompen. Onderwijl de afstand tot de pier in de gaten houden.

Nadat er flink wat water uit is (zo’n vijfde) besluiten we om weg te varen van de pier. Als we ruimer van de pier weg zijn en inmiddels ook de kop van de pier benaderen, meldt Wieger zich. Jan, ik vaar je voorbij en kom tegengesteld terug. Dat gebeurt, Wieger roept Lies, legt tegengesteld langszij aan ,en zegt haar het derde deel van het vlot te vormen. Lies steeds cirkelend varend, doet dit beheerst. Ik pomp ondertussen door, maar dat is/wordt te zwaar.

Inmiddels is mijn boot wel voor de helft leeg, maar met deze golven is dat nog steeds een lastige lading. Lies en ik maken een vlot, de keuze en organisatie van deze aanpak is van Wieger. Hij haakt ons tweeën aan en gaat slepen Ik had zelf de optie in gedachte om met de golven mee, halfvol, richting strand te varen en daar de boot te legen en dan opnieuw de oversteek te maken, nee we doen het met een vlot zegt Wieger, ik ben daarmee akkoord. Achterop ligt in die tijd, een hele kleine trawler, met vissers in oliepakken achterop, sleepie? Nee we doen het zelf.

Gekkenwerk neem een sleep. Echter Wieger is niet te houden en ik zie er ook niet naar uit om door de mannen gesleept te worden (het slachtoffer). Of met Wieger mee, of ik kajak verder met water binnen boord naar de stille kant van de pier. Wieger sleept ons ruim om de kop van de pier, rond die kop gaat het stevig tekeer aan de kleuren van het water te zien. Ik pomp met tussenpozen, Lies houdt mijn boot vast en zegt dat ik verplicht ben om een stukje voor het clubblad te schrijven.

Inmiddels komt vanaf het zuiden een Ferrieboot aanzetten, niet recht voor de havenmonding nee evenwijdig aan de kust en die neemt de binnenbocht langs de zuidpier wel heel krap, wij lagen op dat moment in de beschutting van de noordzijde van de zuidpier en zagen het giga vaartuig voorbij snellen. Echter zonder noemenswaardige hekgolf.
Een helikopter van de politie zoeft over en keert terug, waarschijnlijk gebeld.

In de luwte van de pier (1 groot rustig keerwater) pomp ik de boot zoveel als mogelijk leeg, Lies geeft stabiliteit.Daarna goed opletten en als drie brave eendjes op rij, de havenmonding oversteken. Ruim langs de kop van de Noordpier, op zee blijven en de hoofdstroom varen, terug waar we begonnen Wijk aan Zee.
In mijn artikel over Anglesey schreef ik: die reddingsoefeningen van de KVu zijn heel leerzaam, met Rene besprak ik de noodzaak van een voetpomp .

Die had ik graag in de kajak gehad in plaats van in mijn gedachten.

Jan Zaal