Afscheid van de brandingloods

Zó kan brandingsurfen zijn:

een brandingfilmpje gemaakt door Rene en Wieger in mei 2013.

Zo vaak, en met zoveel, zullen we niet meer in de branding zijn.
Inmiddels zijn de bootjes opgeladen en naar Uitgeest vervoerd.

Op mijn eerste ‘instapavond’, 11 jaar geleden, hoorde ik dat net dat er brandingbootjes gelegd waren in de zeeloods. Dus ging ik kijken. Wat een gezwem en gesleep en geleeg van bootjes...Maar daar was Jos, die eskimoteerde in de golven en lekker door kon varen. Dát werd mijn doel. Die winter hard geoefend met Ton als coach en vooral als rots.
Wat vond ik dat eng, op z’n kop in het water (nog steeds eigenlijk).
Het volgende brandingseizoen nam ik me voor minder te gaan zwemmen.
Maar al kon ik rollen, de eerste tientallen keren dat ik omsloeg ging ik metéén uit mijn boot. Die reflex onderdrukken was moeilijk. De eerste keren (en nog) als het lukt zijn geweldig, een overwinning.

De mailinglist groeide en we waren met een grote groep onervaren enthousiastelingen. Naar de weersvoorspellingen keken we nog niet in die tijd, we gingen gewoon woensdagavond of in het weekend. Jan en Rene waren onze voorbeelden. Zij verdwenen met gemak over schuimende zeeën achter de derde branding. Maar ze konden je ook redden in de brekers: de een nam je op sleep, de ander zorgde dat je bootje weer aan wal kwam. Later volgden vele x-reddingen in de branding. Meteen op iemand af surfen die omging, dan redden. Leuk! En maar oefenen met rollen, mede dank zij de peerpressure.
Vele hebben geproefd van de branding, een flink aantal kreeg de smaak te pakken en bleef met regelmaat komen. Geen branding was dezelfde, altijd weer verbazend anders.

Bedankt zee, bedankt vaarders, voor alle mooie brandingavonturen van de afgelopen 11 jaren!
Dank ook aan de zeehonden die een enkele keer mee waren in de branding.
We komen zeker terug, op één of andere manier.

Anoushka