Kreupeltocht 20-10-2018

Hallo Dames en Heren van de Kano Vereniging Uitgeest,
hierbij mijn eerste ervaring met een kano tocht op groot water .

Ik, Gerard Slooten en sinds een paar maanden lid van de KVU, is per toeval lid geworden na een fietstocht met mijn zoon langs de loods . En zag daar diverse kano’s liggen en zei tegen me zoon: ik wil even kijken hoor want dit lijkt me onwijs gaaf . Daar stond ook al iemand buiten bij de kano’s en raakte zo aan de praat met deze man. Dit bleek Theo te wezen en die zijn hobby op een hele en enthousiaste manier aan mij begon te vertellen . Waardoor ik wel erg veel zin om dit te gaan proberen maar zeggen en doen is al heel wat.

Theo zei: we hebben woensdagavond de introductie avond en zei dan moet je komen en kan je zien wat je er van vind . Dus de eerste woensdagavond heb ik het mogen proberen, ik kreeg les van Jan en we voeren met zijn drieën, Alex, Pancras en ik, het meer op. Geweldige ervaring . We deden het niet slecht volgens Jan, ik ging dan ook voldaan naar huis .

De volgende woensdagavond wederom weer met z’n drieën en Jan als mentor . We moesten gaan opkanten en daarbij wel een beetje snelheid maken, nou de eerste keer ging dat goed . Maar de volgende ging het fout en sloeg ik om waarbij ik toch vergeten was dat het spatzeil wel eerst los getrokken moet worden . Kwam er dus niet meteen uit en raakte wel een beetje in paniek maar kreeg gelukkig weer een helder moment dat ik het aan het lusje moest trekken. En ja gelukkig toen kwam ik uit kano proestend en kuchend  boven water, een nat pak en me bril kwijt . Was meteen een hele wijze les als je omgaat dan meteen het spatzeil los trekken, en een koortje aan je bril maken .

Na de 4 introductie avonden te hebben doorlopen met een goed resultaat het Kano brevet mogen ontvangen van Henk die een leuke speech gaf aan de nieuwe leden van de club  .

Nu mijn eerste grote tocht op het water had er onwijs veel zin in. Na de nieuws brief gelezen te hebben over wat we nodig hebben en mee moeten nemen moest ik eerst nog even naar Arjan Bloem om een sleeplijn te halen, want je weet maar nooit . Zondag ochtend drukte alom bij de loods, een ieder druk doende om zijn boot en spullen in de auto’s te liggen. Was mijn eerste keer en daar vroeg Hans of ik met hem mee wou rijden. Kano’s en tassen en peddels ingeladen.

Man man wat moet je een spullen mee voor zo’n dagje. Geweldig lijkt wel of je voor een week op vakantie gaat .

Hans, ook al zo’n enthousiaste kanovaarder, kon ook honderd uit vertellen over het kanovaren , dus voor dat ik het wist waren al in Medemblik . Daar werden de kano’s uit geladen en klaar gelegd op het aanwezige strandje .

Na een speech van René over de veiligheid de wind en de route , werd een kaart overhandigd met de koers naar de kreupel . Annette werd de voorgangster die de koers uitzette richting de kreupel waarbij we moesten volgen.

Een heel mooi gezicht zo’n 16 kano’s bij elkaar op dat grote water .
De tocht heen was spannend dit omdat de golven steeds maar groter werden en we een beetje wind mee hadden, moest ik wel goed mijn koppie erbij houden. Maar ging perfect eenmaal aan gekomen op de kreupel waarbij de wind iets meer kwam opzetten. Was het nogal een dingetje om op de steiger te komen deze was nogal hoog, meteen weer een goede oefening om het uitstappen te leren . Eenmaal op de steiger waren het René en Ton die uit hun kano,s windschermen toverde om deze op te zetten .

Dit was erg tof want op die steiger was het wel koud en erg winderig . Tijdens het eten en drinken haalde Rene iets uit z’n tas, dit bleek een windmeter te zijn om de windsnelheid te meten (geweldig wat sommige mensen toch allemaal mee hebben ) . De wind kwam iets opzetten naar windkracht 4 met uitschieters naar 5 .

Na gegeten te hebben zouden we eerst om het eiland varen en zo de tocht terug varen . Na overleg met z’n allen heeft René toch maar besloten om dit niet te doen i.v.m. de hogere golven. Ik werd al een beetje zenuwachti:  o jee als dat maar goed gaat met deze hoge golven. De terug tocht was voor mij een hele ervaring: geweldig zo met z'n allen op dat grote water en deze hoge golven. Eenmaal terug boten weer op gelaten en na een korte speech van de organisator over het verloop van deze dag .

Weer terug naar de loods .

Al met al een hele mooie ervaring opgedaan en zeker voor herhaling vatbaar .

René  en mede-kanoërs bedankt voor deze mooie dag .