Het nut van groepsgedrag

Het nut van groepsgedrag

  1. Het is gezelliger
  2. Als er iemand omslaat is er direct iemand bij de hand om die persoon te helpen.
  3. Ook is het omgekeerd zo dat groepsleden direct beschikbaar zijn om iemand te helpen. Iemand die 500meter voor de groep uitvaart kan jammer genoeg dus niet helpen als dat nodig zou zijn.
  4. Vervelender is het als je zelf van de groep afdwaalt. Als je dan in problemen komt is het maar de vraag of je snel geholpen kunt worden. Als je tenminste gevonden kunt worden. En stel dat er wel helpers op je afkomen dan is daardoor de groep ook weer gesplitst.
  5. Stel dat er iemand in de boot geholpen wordt dat kan een derde persoon met een sleeplijn ervoor zorgen dat redder en drenkeling niet op de rotsen spoelen of in branding terecht komen; om maar eens wat te noemen.
  6. Als er iemand onwel wordt zijn er in een groep vele handen beschikbaar om te helpen.
  7. Als er iemand gesleept moet worden zijn er in een groep meerdere slepers die elkaar kunnen aflossen of desgewenst tegelijk kunnen slepen in een span.
  8. Als de tochtleiding de koers wil bijstellen is het heel praktisch als iedereen dat kan horen. Een kajakker die zich te ver van de groep heeft verwijderd zal dat bericht missen en niet snappen waarom ze van koers veranderen. Als hij het al merkt. En in het ongunstigste geval gaat hij verder op de laatste koers waardoor er nog meer verwijdering optreedt.
  9. Als er iemand moe is en er een drijfpauze nodig is, dan is het handig als iedereen dat hoort. Als een paar groepsleden doorvaren dan valt de groep uit elkaar.
  10. Als groep ben je voor scheepvaartverkeer zichtbaarder dan een veld met verspreid varende zeekajaks.

Groepsgedrag geeft nog steeds zorgen voor organisaties die kanotochten op zee organiseren!

Het bewijs daarvan zijn documenten zoals vastgelegd door:

  • GKV: http://www.groningenkv.nl/sites/default/files/content/downloads/zeekanogids2011-nov.pdf
  • NZKV – opleiding zeevaardigheid – blz. 13: https://www.nzkv.nl/images/downloads/SyllabusZV.pdf
  • Wadvaren.nl: https://www.wadkanovaren.nl/groepsgedrag.html
    KVU: http://www.kanovereniging-uitgeest.nl/kvu/downloads/Bijlage-08-Vaarregels-KVU_version3_dd-nov2018.pdf
  • En zoek met Google of een andere zoekmachine maar eens op: “groepsgedrag” en “zeekajak”. Je zult zien dat je heel erg veel hits krijgt. Bij allerlei cursussen, voor bijvoorbeeld ZV, is jouw groepsgedrag zelfs een item waar je op wordt beoordeeld voor het behalen van een certificaat.

In alle documenten en teksten die je hier vindt is de rode draad dat alle groepsleden op communicatieafstand van de groep blijven.