Kanoverhalen poldertocht: 86 km in 2 dagen Noordholland

Vrijdagochtend 7.00 u.vertrokken vanaf binnenmeer Uitgeest met proviand, overnachtings-set  en lekker weer, windje 3 Zuidwest. Via Krommenie naar de kano-oversteek  molen De Woudaap rechtdoor en daar de Knollendammer sluissloot in, zigzaggend tussen de rietkragen door de Noorderganssloot helemaal af tot aan Becker, onderwijl een nest-rovende wezel gezien, 'n ringslang, diverse roofvogels en veel jonge eendjes vluchtend in 't riet.

Bij Neck de dijk over de Ganzensloot in langs de woonboten naar het NoordHollands KANAAL tot de kade in Purmerend voor koffie+taart:'brandstof"!

Vandaar de Purmer ringvaart gevolgd tot voorbij Kwadijk  het Zeevangsdijkje over gesleept, de Polder Zeevang doorkruist waarbij het modderscheppen was en je je de kajak letterlijk over de modder moest duwen; zeer vermoeiend! Daarom zoveel mogelijk de grootste slootjes doorgebaggerd tot voor Oosthuizen de ringvaarte Beemsterringvaart in gesleept alwaar een bootje met drinkebroeders mij een koude Hertog Jan aanbood:'het was warm, kon niet weigeren! Of het door het bier kwam, geen idee, maar nu kwam het leukste gedeelte van de tocht; langs Beets, onderlangs Oudendijkerbrug, Avenhorn waar ik rechtsaf ging:'fout'!!

Lokale oeverbewoonster sprak me spontaan aan of ik naar het IJsselmeer wilde; nee, zeker niet, zeg ik! Dan moet u terug hoor,maar misschien eerst even een koffie voor u? Wat aardig! Dus aanleggen en aanschuiven voor koffie en vaarverhalen met hun grote kruiser. Probleem vaak de vaste bruggen met lage doorvaarthoogte. Daar heb ik geen last van, een flinke rioolpijp is al genoeg, haha.

Dus zo mij gewezen zo gegaan, de Ursemmerringvaart op, Ursemmerringvaart voorbij en bij de 3 molens van Rustenburg op de picknickplaats de kano geplaatst, luchtbed en slaapzak erin, tent erover en gegeten en wat gepuzzeld en gelezen.Tot de luiken gingen zakken de kano in gekropen en van vermoeidheid ingeslapen. Helaas luidruchtig gewekt door speedboten die langs scheurden: verboden en hoogst irritant!

Lees meer...

De Perseïden.

De Perseïden.

Al een week van te voren in kranten aangekondigd: in de periode van dinsdag 10 augustus tot zaterdag 14 augustus zou de meteoren zwerm Perseïden de Aarde passeren. Dat gebeurt 24/24 uur, maar de lol ervan, de “vallende sterren” , zijn alleen goed zichtbaar als het echt goed donker is. Nachtwerk dus: zon al een tijdje onder, en royaal voor opkomende zon. De extra mazzel is in die periode dat het net om nieuwe maan gaat, en de maan dus weinig licht geeft.

De aankondiging van Johan en Rianne om in de nacht van vrijdag op zaterdag dan op het Meer te gaan zien levert enthousiaste reacties op, maar ook de teleurstelling van Jackelien: “dan kan ik helaas niet”.

Omdat de grootste kans op vallende sterren net een nacht eerder is, kies ik dan voor de nacht van donderdag 12 augustus op vrijdag. Doe ik mezelf en ook Jackelien er een plezier mee. Nieuwe maan, en die is ook al onder de horizon even  na 11 uur ’s avonds. Wat zal het dan donker zijn op het Meer! Via de KVU app krijg ik nog een paar aanmeldingen. We gaan het proberen.

Lees meer...