Kanoverhalen poldertocht: 86 km in 2 dagen Noordholland

Vrijdagochtend 7.00 u.vertrokken vanaf binnenmeer Uitgeest met proviand, overnachtings-set  en lekker weer, windje 3 Zuidwest. Via Krommenie naar de kano-oversteek  molen De Woudaap rechtdoor en daar de Knollendammer sluissloot in, zigzaggend tussen de rietkragen door de Noorderganssloot helemaal af tot aan Becker, onderwijl een nest-rovende wezel gezien, 'n ringslang, diverse roofvogels en veel jonge eendjes vluchtend in 't riet.

Bij Neck de dijk over de Ganzensloot in langs de woonboten naar het NoordHollands KANAAL tot de kade in Purmerend voor koffie+taart:'brandstof"!

Vandaar de Purmer ringvaart gevolgd tot voorbij Kwadijk  het Zeevangsdijkje over gesleept, de Polder Zeevang doorkruist waarbij het modderscheppen was en je je de kajak letterlijk over de modder moest duwen; zeer vermoeiend! Daarom zoveel mogelijk de grootste slootjes doorgebaggerd tot voor Oosthuizen de ringvaarte Beemsterringvaart in gesleept alwaar een bootje met drinkebroeders mij een koude Hertog Jan aanbood:'het was warm, kon niet weigeren! Of het door het bier kwam, geen idee, maar nu kwam het leukste gedeelte van de tocht; langs Beets, onderlangs Oudendijkerbrug, Avenhorn waar ik rechtsaf ging:'fout'!!

Lokale oeverbewoonster sprak me spontaan aan of ik naar het IJsselmeer wilde; nee, zeker niet, zeg ik! Dan moet u terug hoor,maar misschien eerst even een koffie voor u? Wat aardig! Dus aanleggen en aanschuiven voor koffie en vaarverhalen met hun grote kruiser. Probleem vaak de vaste bruggen met lage doorvaarthoogte. Daar heb ik geen last van, een flinke rioolpijp is al genoeg, haha.

Dus zo mij gewezen zo gegaan, de Ursemmerringvaart op, Ursemmerringvaart voorbij en bij de 3 molens van Rustenburg op de picknickplaats de kano geplaatst, luchtbed en slaapzak erin, tent erover en gegeten en wat gepuzzeld en gelezen.Tot de luiken gingen zakken de kano in gekropen en van vermoeidheid ingeslapen. Helaas luidruchtig gewekt door speedboten die langs scheurden: verboden en hoogst irritant!

Na een onrustige slaapsessie al om 5 uur gewekt door vroege vogelconcerten:heel mooi. Nog half versuft de rondvaart weer op, door de ochtendnevel langs Oterleek, stukje Pancras, gekeerd want ik werd alleen maar rietkragen helemaal zat. Via de HoornseVaart Alkmaar centrum in voor een paar koffie om de slaap te doorbreken. Dat werkt. Kanaalkade Alkmaar af rechtsaf de Schermerringvaart op en voorbij de HVC vuilcentrale rechts bij het gemaal overgestoken de Boekelermeer in. Wat ik beter niet had kunnen doen want al gauw liep ik constant vast in grote bossen wier, leek meer op prikkelen dan peddelen. 3 keer een dijkje over, 1 x een hekje (@#¿) tot eindelijk langs de A9 Akersloot bereikt en Klein Dorregeest het gemaal gepasseerd. Limmergat door, Uitgeestermeer de dijk over getild Zwaansmeerpolder terug naar de auto. Bekaf door het polder-kluunen door waterplanten een avontuur rijker.

Tip; niet de polders in vanaf juni want ze slibben helemaal dicht! Maar....wat is Nederland mooi op t water!

Bart

Voor meer foto's: klik op de foto hieronder