IM MEMORIAM Willem Molengraaff 1930 - 2018 †

Dit voorjaar is Willem, na een relatief kort ziekbed, overleden.

Hij is bekend geworden door het testen van zeekajaks, waarmee hij omstreeks 1990 is begonnen. Dat deed hij op initiatief van Lo van der Rest, de toenmalige redacteur van Kanosport van de NKB.

Willem was een echt natuurmens die in de begindagen van het zeekanoën echt als een pionier de Nederlandse, Deense, Engelse en Noorse kusten heeft bevaren vanaf ca. 1980. Hij heeft destijds moeilijke tochten volbracht met goed inzicht en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Willem was een man met lef!

Met zijn aangeboren contacteigenschappen stapte hij overal met een vrolijk praatje op iedereen af om informatie over zee en kust. Vaak kreeg hij zijn informatie van locals. Maar ook met kanobouwers en met een kano-goeroe als Derek Hutchinson stond hij op goede voet.

De Nederlandse zeekanowereld keek met argusogen naar deze relatief onbekende peddelaar die zeekajaks ging testen. Zijn woorden daarover zijn dat hij zich wel een "luis in de pels" voelde van die wereld. Maar daar stoorde hij zich niet aan en gaf zijn commentaar op zeekajaks zo tactvol mogelijk want hij wilde de kanobouwers nooit het brood uit de mond stoten.

In 1993 ging ik Willem helpen bij het testen want hij wilde in boten, waar hij nog niet in thuis was, niet alleen varen. De zee heeft ons daarbij, door alles wat we in de jaren 1993-2003 op zee hebben meegemaakt in bewust slechte weersomstandigheden, samengesmeed tot buddy's. Zo noemde Willem ons. Buddy's die altijd op elkaar konden vertrouwen. En dat deden we! En ook waardeerden we elkaar wederzijds. In die verstandhouding schreven we de verslagen samen en konden uren discussiëren over kano-eigenschappen en over hoe je dat kon opschrijven.

De laatste jaren werd Willem veel minder mobiel en kon er niet meer op uit; zelfs niet per auto. Dat was een hard gelag voor deze natuurmens. Daarom heb ik tot op het laatst geprobeerd om hem op te vrolijken met kanoverhalen, oude foto's, filmpjes enz.

Want: buddy's laten elkaar nooit in de steek!

Tot slot de hierbij afgedrukte foto, die hij heeft gemaakt tijdens de test van de NDK-Explorer. Een foto waar hij razend trots op was. Daarom voeg ik die nog toe als eerbetoon aan Willem!

René van der Zwan