Kanovereniging Uitgeest Kanovereniging Uitgeest       Neem de tijd pak de kano

De zwembadtrainingen roll roll roll your boat!

Lieven; Maart 19, 2008

Iedereen keek er al maanden naar uit, en dan was het eind januari eindelijk zover: bootjes boven op het dak en zo snel mogelijk richting Alkmaar om te spelen in het (lekker warme) zwembadwater!

Bij het ‘te water gaan’ was er al snel een groot verschil merkbaar tussen de ervaren clubleden en de groentjes. Waar de laatsten een beetje onwennig in het zwembad rondpeddelden, hingen de eersten al ondersteboven om op indrukwekkende, miraculeuze wijze kort daarna weer rechtop te komen. Alsof het geen moeite kost. Een duidelijke opdracht voor de groentjes dus: tegen het einde van de zwembadtrainingen moet er gerold worden!

 

Uiteraard gaat zoiets niet vanzelf en al helemaal niet zonder hulp van een aantal specialisten, die blijkbaar graag wat van hun speeltijd opofferen om hun onervaren clubgenoten op weg te helpen naar het ultieme doel (waarvoor dank!). Maar first things first: eerst leren steunen, daarna zien we wel waar we uitkomen. Dus eerst de lage steun, onvermijdelijk gevolgd door de hoge steun. Eens dat een beetje onder de knie (langs een kant dan toch, er moet altijd ruimte zijn voor verbetering), toch maar eens ondersteboven gaan hangen. Van een beetje optimisme is nog niemand verzopen, toch? Want we kunnen wel degelijk spreken van optimisme… had Wieger mijn boot niet omgedraaid, ik hing er nu waarschijnlijk nog. Toch niet zo eenvoudig dus. Wat er fout ging: peddel niet parallel met het wateroppervlak, te vroeg afgezet en hoofd te snel uit het water, en nog een stuk of wat details. Ruimte voor verbetering dus, alweer. Daarom toch eerst nog maar een richten op de hoge steun tot die er een beetje inzit. En wat een verrassing: na een paar goeie steunen, mis ik er eentje en hang ik toch weer ondersteboven. De kans om nog eens te proberen rollen. Met een duikbril op eerst een beetje rondkijken, en dan doen wat Wieger een half uurtje eerder gezegd heeft. En wie schetst mijn verbazing: ik zit ik ineens met mijn hoofd weer boven water! Gelukkig heb ik in W-Maarten een betrouwbare getuige, zodat mijn wereldprestatie (op dat moment geen last van bescheidenheid, sorry) niet onopgemerkt gebleven is! Ik wil nog eens! Zo gezegd, zo gedaan. Maar na vier keer uit de boot te moeten komen en naar de kant zwemmen, geef ik het op voor die avond. Het was een toevalstreffer, helaas. Dus met gemengde gevoelens naar huis: ja, ik heb gerold, maar nee, ik heb geen idee hoe.

De volgende zwembadtraining is meteen mijn laatste kans om op reproduceerbare manier te rollen (de golfslagbadsessie zal helaas aan mij voorbijgaan). Helemaal geen druk dus… Toch weer eerst een paar keer steunen in het vertrouwde Rabootje (zonder lekkage en met skeg!). Oef, dat zit er nog redelijk in. Na een paar aarzelende pogingen toch weer een natte kop. Ja, dan moet het toch uiteindelijk gaan gebeuren. Annet zegt wel even tijd te hebben om een beetje aan mijn techniek te schaven. Duikbril op en gaan met die oranje banaan! En jawel: het lukt en na een paar keren heb ik zowaar het gevoel dat ik besef wat ik doe onder water. Een vreemde maar plezierige gewaarwording! Missie geslaagd!

Ondertussen ben ik natuurlijk niet de enige die het truukje te pakken heeft, maar hoe het Anoushka, Laurens, Lies, Maarten, … vergaan is, moet je maar eens navragen op een van de clubavonden! Ze zijn vast bereid tot een demo op het meer.

Verder wil ook niet onvermeld laten dat we ook een beetje aan veiligheid gedacht hebben tussen al het plezier maken door. Aangezien er toch altijd een kans bestaat dat je gered moet worden (weet ik uit ervaring…), hebben we ook een paar reddingen geoefend, met name de puntjesredding en de X-redding. Misschien een ideetje voor volgend jaar: alle nieuwe leden een paar keer verplicht (nou ja: onder lichte aandrang) laten oefenen. Kost een half uurtje, maar kan toch een groot verschil maken.

Het mag duidelijk zijn: zwembadtrainingen zijn bijzonder zinvol om in een veilige, lekker warme omgeving technieken te oefenen die je nodig hebt voor als je het ruime sop kiest. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het ongelooflijk leuk en ontspannend is. Ik kijk dus al uit naar de volgende reeks!