Branding # Echt beleefd, opschepperij of inbeelding?

Zaterdagochtend 31 oktober weinig wind, zonnig. Op het strand zijn verschillende kajakkers. Tegenover de strandafgang vindt een viswedstrijd plaats. De kajakkers starten daarom zuidelijker. De golven veroorzaken wat witte strepen, maar zien er niet spectaculair uit. Ze zijn dat ook niet. Ze bouwen rustig op en breken gelijk matig op de banken, ook op die voor de strandlijn. De wind is matig, vrijwel geen stroming en dat zonnetje, heerlijk. Geen omstandigheden om druk te doen. Gewoon wat dobberen en ontspannen. Gewoon? uiteindelijk niks gewoons.

Met het zakken van het water breken de golven gelijkmatig, met kracht en lopen mooi uit. Nou dat was te zien. Bij elkaar in de buurt en toch veilig, worden er meer en meer surfs gemaakt. Ik zie erbij die van de derde bank in 1 surf naar het strand varen. Ik hou niet van namen noemen, ik zie Rianne met haar sit on top Rianne vindt dit varen mooi, maar het vraagt kracht, techniek en lef. Nou alle drie die voorwaarden zijn aanwezig. Zet haar wat brede boot vecht ze zich tot buiten de branding en pakt surfs, echte. Maar hoeveel keer wordt ze op de kop gezet of er afgezet door die zelfde branding golven? Vraag het haar zelf. Wat ik zag dat ze in aanvang stukje bij beetje van het strand afschoof om te gaan varen. Aan het eind van deze ochtend klom ze keer op keer in de branding op haar boot, sjorde zich vast en zette zich in en door de nieuwe inkomende golf. Maar ja wat te denken van onze brandingvrouw Anoushka, die maakt voorover een 360 graden draai, komt boven en pakt de volgende golf. Ik zie Kasper vanuit de zeezijde in een golf mee surfen. Dat gaat snel, ik lig dwars. Gaat ie over me heen??  Wat doe ik? Maar dan, Kasper vaart op en veilige afstand richting strand. Het is allemaal dynamiek. Jolanda eskimoteert met haar Groendlandse peddel. Rene Zaal laat zich tegen de breker in omrollen  en eskimoteert dan. Afijn de beheersing van het kajakken, de kennis van stroming, en wind maken dat KVUers dit beheersen. Het niveau is voor amateurs hoog. Als ik de mensen die ik ontmoet op mijn buitenlandse kajaktrips mee zou laten doen met deze KVU brandingvaarders, dan blijft 1 procent in het bootje zitten. En ja wat blijft is de spreuk baas boven baas. Verleden week, de golven zijn woester, de wind is dan veeleisend. Ene Wieger, ook van KVU maakt een voorover draai van 360 graden komt boven en vaart verder, in zijn ZEEKAJAK! En dan de vraag. Is dit alles: Echt beleefd, opschepperij of inbeelding?

Jan Zaal