KVT 5-7-2021

Eindelijk!

Het was begin 2020 toen een fanatiek clubje kajakvaarders wekelijks in het aangename water van het zwembad in Heerhugowaard dobberde. Alles onder het toeziend oog van ervaren instruc-teurs/trices van kajakvereniging Kanowaard. Het uiteindelijk doel was het behalen van het brevet Kajak Veiligheid Test* (KVT).

Opeens zag de wereld er anders uit en werd het sociale leven, het verenigingsleven maar vooral ook het examen KVT in slow motion gezet.

Voor mijzelf brak er na een drukke start vooral een spannende tijd aan. Ik ben werkzaam in een sector die goed geraakt is door de Covid crisis  en waar dus ook drastische maatregelen moesten worden genomen. Al met al genoeg redenen om een aantal maanden met een ongezonde zorg en spanning rond te lopen. Eigenlijk net het moment waarop ontspanning, zoals wij die in de kajak vinden, enorm belangrijk is. Helaas was dat erg aan banden gelegd. Ik heb wel een paar solotochtjes gemaakt om de gedachten te verzetten, maar dat was toch anders dan de gezelligheid van in groepsverband op het water vertoeven.

Net toen ik het idee had dat er langzaam weer wat beweging in alles leek te komen werd ik ziek. Net als velen met mij was ook besmet met “het” virus. Ik werd niet een beetje ziek, maar ik werd goed ziek. Ik zal jullie de details besparen en me vooral richten op het vervolg.

Dat vervolg is afgelopen week begonnen! Op woensdag 30 juni konden we de training weer oppakken. Het was even spannend of ik fysiek zo ver hersteld was dat ik volop mee kon doen, maar ik kon toch net op tijd met goed vertrouwen in de kajak stappen om de doorstart te maken met de opleiding KVT.

Pas op het water merkte ik hoe ik het gemist had. Wat was het heerlijk! We voeren rustig het haventje uit waarbij er direct gelet werd op het naleven van veiligheid en vaarregels. Het was duidelijk, de les was begonnen. We voeren het meer op waar we al snel in koppeltjes aan de gang mochten met sleep- en contactlijnen. In de praktijk laten zien dat we nog wisten hoe het ook alweer moest en toen richting een rustig hoekje van het meer om daar de reddingoefeningen te doen. Het was een feestje. Bij de eerste onderdompelingen werd er af en toe nog een oerkreet geslaakt als het koude water het neopreenpak binnenkwam, maar zodra dit zijn isolerende werking begon te doen werd het al snel aangenamer. Onder het toeziend oog van Ria (Kanowaard) en Ezra werden alle oefeningen keurig uitgevoerd waarna we met een tevreden gevoel weer richting de loods konden.

Waren we dan al klaar? Niets daarvan! Na terugkomst werd ieders kajak ontleed en moesten we alle verplichte items tonen die op de benodigdhedenlijst staan. Afgezien van een fluitje binnen handbereik (inmiddels geregeld!) hadden de deelnemers de spullenboel goed voor elkaar.

Woensdag 07 juli hebben we de volgende mogelijkheid om alle oefeningen nog eens uitvoerig te doorlopen om daarna het examen af te kunnen leggen. Wordt vervolgd!

Danny

*Het watersportverbond hanteert in verschillende publicaties zowel “Vaardigheid” als “Veiligheid”. Gelet op de inhoud van de training vind ik zelf veiligheid de meest toepasselijke benaming.