UITNODIGING van JASON: Hemelvaartweekeind

Beste mensen,

Jason Krommenie gaat dit Hemelvaartweekeind een vast kamp organiseren aan de Vinkeveense plassen. Van daaruit gaan we wat tochtjes maken.

Deze tochtjes zullen een rustig karakter hebben en niet al te lang zijn met en pauze op z´n tijd. Al bestaat de mogelijkheid voor de kilometer vretende kajakezen en tochtje van 30 km te varen. Wij zijn met wat kajaks en een enkele Canadees. Mogelijk nemen we onze 8 persoons Cree mee.

We willen lieve, aardige, vrolijke, vriendelijke mensen van KVG en KV Uitgeest graag uitnodigen mee me doen. KVG aangezien ik ook daar lid ben en het in hun achtertuin is. KV Uitgeest omdat we daar inmiddels alweer enkele keren de zwembadtrainingen mee organiseren.

Bijgaand de opzet en meer info.
Maak het op jullie eigen wijze bekend bij jullie leden.
vr.gr.
Rob van Dijk


Varen en Kamperen tijdens het Hemelvaartweekeind 2013

Van 9 tot en met 12 mei gaan we een vast kamp opzetten op Winkeloord en van daaruit tochtjes varen. Dus maar één keer een tent opzetten en varen zonder bepakking.  Het is maar 40 km van Jason, dus je kunt ook langskomen om een dagje mee te varen zonder kamperen.
Geen tent maar wel zin om te kamperen. Geen geschikte boot maar wel zin om te mee te varen. Geen vervoer maar wel zin om mee te komen ... laat het weten en we vinden een oplossing.

Varen,
doen we op wat mooie grotere (Amstel, Bullewijk) en vooral kleine kronkelende veenriviertjes  zoals de Winkel, Angstel, Geuzensloot, (Oude) Waver, Holendrecht en Abcoudermeer en mogelijk het Gein. Vaak idyllische riviertjes hoog boven de omliggende polders, omzoomd met knotwilgen op de oevers. Zelfs op de Vinkeveense plassen is het mooi varen met een beetje gunstige wind en in beschutting van de vele eilandjes. Ook alle andere tochten en routes laten we afhangen van het weer en vooral de windrichting.
De dag van aankomst (9 mei) varen we een kort tochtje. De andere dagen vertrekken we om 10.00 uur van de jachthaven voor de tochtjes.
Voor het varen op de Vinkeveense plassen en de Amstel is het verstandig een zwemvest te dragen of toch minstens bij je te hebben.

Door de proosdijsluis (http://www.proostdijersluis.nl) en Demmeriksesluis, (http://www.demmeriksesluis.nl), beiden met een verval van 1,75 m kun je van- en naar de Vinkeveense plassen. Maar ook overdragen vlak naast deze sluizen is goed mogelijk. Op de camping is een speciale overdraagplaats van zo’n 10 meter de Winkel in. Andere overdragingen zijn er bijna niet, hooguit moeten we een keer langs een te lage brug. Dan is de overdraging dermate kort dat een kanokarretje eigenlijk niet nodig is.
Eén van de te varen tochten staat beschreven in Kanoparadijs Nederland, pagina 124. (ISBN: 906410420). Andere tochten of delen daarvan staan beschreven in “Kano Natuur routes” Noord Holland van Rob Nuij, pagina 71 t/m 76 (WWW.kanonatuurroutes.nl)

Kamperen,
doen we op die dagen op de camping van de Jachthaven Winkeloord (http://www.winkeloord.nl/camping.html). Gelegen aan de noordoever van de Vinkeveense plassen aan de Winkel. Er zijn daar kleine terreintjes, direct aan het water, waar tenten en caravans/campers kunnen staan. Om die reden is het wel noodzakelijk dat we uiterlijk begin april weten wie er mee gaan zodat we het beste terreintje kunnen reserveren. Wat prijzen: Per persoon: € 4,50, kleine tent € 4,-, auto € 4-. Er is natuurlijk een toilet/douche gebouw, er is een snackbar. Huisdieren zijn toegestaan, mits aangelijnd. Open vuur is verboden maar een barbecue is toegestaan. Op 3 minuten lopen is er in de jachthaven Bon een bar/restaurant. Winkels zijn er in Abcoude op 5 minuten rijden.

Vragen/opgave: Rob van Dijk tel: 06-4620 3476, liefst buiten kantoortijden
Of MAIL: [openkano AT kvjason.nl] of [openkano AT upcmail.nl]Meer info  (Versie 160213):

9 mei: 9.30 uur boten opladen op Jason.
10.00 uur vertrek vanaf Jason, aankomst jachthaven ± 10.45 uur

Jachthaven Winkeloord
Winkeldijk 20a
3645 AP Vinkeveen
(let op: dit adres werkt niet bij diverse navigatie)
Tel.  0294 28 14 26
Route vanaf Jason: via de N8 en A9 naar Amsterdam, Utrecht. Op de A2 de afslag Abcoude, aan het eind van de afrit links af (3/4 de rotonde rond) Na 400 meter rechtsaf de winkeldijk op, let op een zeer smal weggetje waar tegemoet komende wagens elkaar eigenlijk alleen kunnen passeren bij verbredingen in de weg. Links van je loopt de Winkel waar we later op varen.
Na 1,2 km links af, het bordje jachthaven Winkeloord volgen. Het bruggetje over, daar is de jachthaven. (via deze route 46 km)

Proosdijersluis Vinkeveen:  tel. 0294-283383

Demmeriksesluis
tel. 0297 – 262540
Bediening van 9.00-12.30 en 13.30-19.00 uur

http://www.bonvinkeveen.nl/

Abcoude is een klein plaatsje met dito centrum en 9000 inwoners. De Hoogstraat is een winkelstraat met alle benodigde winkels als Hema, Plus supermarkt, Blokker etc. Iets verderop is een Albert Heijn supermarkt. Op donderdagmiddag is er een kleine markt met zo’n 30 kramen. Onduidelijk of dat deze (Hemelvaart) donderdag ook het geval is.
Het Gein (Holendrecht) en Angstel komen in Abcoude bij elkaar. Vlak bij dat punt, naast de brug in de Hoogstraat over de Angstel is een snackbar, tevens prima pauze plek.

Op de ANWB waterkaarten I (vechtplassen, schaal 1:50.000, 1 km = 2 cm) en P (Vinkeveense plassen, schaal 1: 10.000, 1 km = 10 cm) staan alle te varen watertjes. Op de topografische kaarten 25G, 31 E en 31B staat het gebied zeer gedetailleerd (schaal 1:25.000, 1 km = 4cm).  
Bij de VVV zijn kaarten van het gebied te krijgen met (een aantal van) de te varen routes daarop.

Mogelijk te varen tochten (Ω = overdragen)
1 ◊ Rondje Vinkeveense plassen: 19 km. Kano Natuur Routes, pag. 73

2 ◊ Rondje Abcoude-Loenersloot-Vinkeveense plassen: 22/24 km, via Proosdijersluis (of Ω ), Winkel (een lage brug/Ω), Waver, Holendrecht Abcoudermeer, door Abcoude, Angstel, door Baambruggen en Loenersloot, Geuzensloot, via Demmeriksesluis (of Ω) Vinkeveense plassen. Kano Natuur routes pag. 74. Kanoparadijs Nederland, pagina 124.

3 ◊ Rondje Abcoude: 13/14 km, via Proosdijersluis (of Ω ), Winkel (een lage brug/Ω),, Waver Holendrecht Abcoudermeer, door Abcoude, Angstel, Winkel (diverse lage bruggen 1 x Ω),  via Proosdijersluis (of Ω ).

4 ◊ Rondje Polder Groot Mijdrecht-Vinkeveense plassen: 30 km, Vinkeveense plassen, Vinkeveen, Ringvaart van Groot Mijdrecht, Mijdrecht, Kerkvaart (eventueel Ω), Kromme Mijdrecht, Amstel, Uithoorn. Nessersluis, Oude Waver (een lage brug/Ω), Winkel ,  via Proosdijersluis (of Ω ), Kano Natuur routes pag. 75

5 ◊ Vinkeveense plassen-Driemond VV: 12/13 km, via Proosdijersluis (of Ω ), Winkel (diverse lage bruggen 1 x Ω),  Angstel, Abcoude, Gein, Driemond en terug.

6 ◊ Rondje Nes a/d Amstel-Ouderkerk a/d Amstel-Abcoude: ±24 km.,  via Proosdijersluis (of Ω), Winkel (een lage brug/Ω), Waver, Amstel, Ouderkerk a/d Amstel, Bullewijk, Waver, Winkel (een lage brug/Ω), via Proosdijersluis (of Ω ). Kano Natuur routes (gedeeltelijk) pag. 76

7 ◊ Rondje Winkel, Angstel Geuzensloot via Demmeriksesluis (of Ω) Vinkeveense plassen 15 km


De riviertjes/watertjes

Het Abcouder meer zou zijn ontstaan bij een doorbraak van de Zuiderzee in 1400 v. Chr. Het zou echter ook kunnen zijn ontstaan door ontginning. Het is maximaal zo’n 4 m diep en wordt intensief gebruik als recreatieplas. De Angstel en Holendracht komen er in uit.

De Angstel is een 6 km sterk meanderend vriendelijk riviertje. Oorspronkelijk een zijarm van de Vecht. Hij loopt van Abcoude tot iets voorbij Loenersloot.

De Amstel loopt van het Aar-kanaal bij Nieuwveen tot aan het Rokin in Amsterdam. Het stuk in de Amstel waar wij op gaan varen loopt van Uithoorn tot Ouderkerk. Het is daar een breed water van 60-80 m. met nogal eens beroepsvaart en gemotoriseerde pleziervaart. De Amstel gaat vlak bij Ouderkerk onder de A9 door. 

De Bullewijk en Holendrecht zijn riviertjes die de verbinding vormen tussen de Amstel bij Abcoude en het Abcouder meer.
Het zijn de naamgevers van 2 van de metrostations in Amsterdam Zuidoost. Ze zijn redelijk breed en er vaart vrijwel geen beroepsvaart, wel wat pleziervaart. De Bullewijk kruist de A9, de Holendrecht de A2.

Het Gein is een prachtig riviertje dat loopt tussen de Angstel in Abcoude en de Gaasp bij Driemond met mooie oevers, prima pauzeplekken en vrijwel geen pleziervaart. Sinds kort loopt het spoor van Utrecht naar Amsterdam onder het riviertje door. Het maakt deel uit van de stelling van Amsterdam. Aan de zuidkant ligt het fort Abcoude. Iets oostelijk van het Gein ligt het fort Nigtevecht.

De Vinkeveense plassen zijn ontstaan door turfwinning in de gouden eeuw. De eilandjes zijn daar de overblijfsels van, dat waren de legakkers waar de natte turf droogde. Veel eilandjes zijn privébezit, een aantal kunnen prima dienen als pauzeplek. Het is een bekend watersportgebied met veel (luxe) voorzieningen. Door zandwinning ten behoeve van de aanleg van de Bijlmer is het op sommige plaatsen erg diep, tot wel 50-60 m.
Mede door de diepte en de ligging van de trekgaten kan het midden op de plas met wat wind behoorlijk spoken.  Dezelfde eilandjes geven echter ook beschutting tegen de wind en maken dat je over de noord- en zuidplas kan varen.

De Waver loopt van de Bullewijk naar de Amstel en vormt deels de grens tussen de provincies Utrecht en Noord-Holland. Met uitzondering van het stukje bij uitspanning De Voetangel is er bijna geen pleziervaart. Aan de zuidkant passeert hij het natuurgebied Botshol. Langs dat stuk zijn wat bruggetjes, prachtige oevers met pauzemogelijkheden. Wat op dat traject opvalt is het hoogteverschil met de zuidelijk gelegen polder van bijna 5 meter. Op dit moment worden de oevers versterkt.

De Winkel loopt tussen Angstel en Waver. Het oostelijk deel, vanaf de Proosdijersluis tot Angstel is een zeer smal stroompje van soms maar 3-4 meter breed. Hij loopt langs het –nooit echt gebouwde- fort aan de Winkel en gaat hier onder de A2 door. Kent een aantal zeer lage bruggetjes, één zo laag dat je moet overdragen. Er liggen wat woonarken.
Het westelijke stuk van de Proosdijersluis tot de Waver is iets breder, zo’n 10 tot 15 m met wat lage bruggetjes die waarschijnlijk zonder overdragen gepasseerd kunnen worden.